dimecres, 23 de febrer del 2011

L´EXTERMINI DELS GOLLUTS - 1a part / EL EXTERMINIO DE LOS GOLLUTS - 1a parte


 
A continuacion, en catalan y castellano, una historia asombrosa sobre un pueblo de enanos afectados de bocio y cretinismo que malvivian en el Pirineo catalan hasta hace pocos años y que fueron casi todos asesinados en silencio.
 En breve , añadiré una 2a parte con links y más datos.


L´EXTERMINI DELS GOLLUTS

Un dels capítols més sòrdids i misteriosos de la Catalunya moderna.


 Fa poc vaig tornar a veure TIERRA SIN PAN , el mític film de las Hurdes, que per cert, en va fer investigar una mica i vaig veure que les joies de les dones eren idèntiques absolutament a les d´una tribu bereber d´Algèria, o sigui que no tinc gaire dubtes d´on van sortir els hurdanos : berebers nòmades que vivien en tendes i van refugiar-se a aquell racó per ser oblidats.

 Ara sé més coses sobre els golluts :

 - van ser exterminats sense pietat fa cent anys , per això a la Vall de Ribes van amagar la seva història com un tabú.
    Els nens, nadons i fins i tot fetus els van trobar fa anys a una excavació al castell, i no eren morts per cap epidèmia, sino exterminats, segurament la resta són al costat, encara per treure. I parlem de fa dècades, no segles.

- al 1700 ja hi ha notícies d´ells.
    Potser son la resta d´una etnia que ha anat degenerant amb el temps ?  Els famosos dogons de Malí tenen una història molt similar del nans que vivien al penya-segat. I al Marroc trobem llegendes que podrien tenir-hi relació.

Algunes preguntes que em faig  :

- com es va formar una comunitat tan gran a Ribes - i Pardines -, des de quan hi eren, i si eren tots autòctons o la gent així els portaven allà a propòsit ( o com las Hurdes era una comunitat exògena marginada que va anar degenerant a força de viure on ningú volia, la gent de Ribes no anaven mai a la font de la Margarideta, la de l´arsènic )

- el maltracte i rebuig en que vivien fins fa pocs anys, vivint com a  esclaus i sent morts quan molestaven, a part de REBUTJATS PELS CRISTIANS, i crec que aqui tenim la clau del tema, que no eren cristians en origen : unes famílies d´orígen càtar, bereber o àrab que estiguessin allà "protegides" per algun senyor i que van degenerant.

- qui va decidir i pagar perque els exterminessin de manera definitiva ( diria que els amos dels balnearis, l´esglèsia i autoritats estaven d´acord amb la matança )


Algun dia s´haurà d´exhumar les restes dels golluts al castell - o al bosc- i cal pensar que queda gent viva poc interessada en que surti la veritat, perque l´ultim supervivent el van pelar quan baixava al poble apenes fa unes dècades. Matar golluts a Ribes no era delicte ni al franquisme.

 A Ribes, com a Tor, hi ha una "llei del silenci", està claríssim. Fins i tot l´antropòleg local es fa el "tonto" dient que "pensava que eren llegendes", segurament per justificar que parli del tema, quan és evident que tothom ho sabia.

 Tot un misteri. L´autor del llibre de Tor hauria de fer un passeig per la zona i xerrar amb els pastors i els seus fills, que semblen els únics que sentien llàstima d´aquelles criatures. Encara fa uns anys recordo una pastoreta que vam trobar al bosc en aquella mateixa zona on vivien el golluts al bosc sobre el seu barri, quina casualitat,  però llavors jo no en tenia ni idea d´aquesta història tan sorprenent. Ara li hauria preguntat i potser hauria tret petroli.

L´amic Josep Campmany comenta :   "L'odi, la intolerància i l'extermini contra tot allò culturalment diferent van presidir molts segles de la nostra història.

D'altra banda, pensa també que el fet que se'ls consideri no cristians potser és una conseqüència de la seva situació de marginalitat, i no deriva de cap herència pretèrita (opino que un grup que hagués mantingut una religió diferent no hauria superat les èpoques de cacera de bruixes i de persecució inquisitorial dels segles XVI a XVIII, ni hauria arribat al XIX). D'alguna manera, l'església oficial hauria "bandejat" de la comunitat els malalts de goll, tal com es feia per exemple amb els bords, els leprosos, les adúlteres, els suïcides o les persones qualificades de "bruixes" o "bruixots", que no eren oficiants ni practicants de cap religió alternativa, sinó que simplement eren usats per la religió oficial com a "exemple" del que passava a la gent que es comportava com a "pecadora", és a dir, que no se sotmetia al dictat moral i real de la jerarquia catòlica..."

Els golluts com a exemple del "pecat", és una idea interessant. També podria ser que convingués tenir esclaus, com passava amb els agots del Baztan, a Navarra, que eren protegits del senyor d´Ursua ( en efecte, el de Lope de Aguirre ) i convenia marginar-los per disposar/abusar d´ells. I no eren nans ni molt menys, al contrari.

 Val la pena comparar-los amb els agots de Navarra i Aragó. Segurament eren fusters càtars, alguns amb psoriasi ("lepra blanca" que malgrat tot no els impedia entrar en cases fer fer de fusters, mira tu), i mentre al Baztan encara hi són, indistingibles de la resta de bascos i amb bona salut física - jo he passat per Bozate, els formatges "agots" són fabulosos- , en canvi a llocs molt arraconats de l´Aragó, com Gistau, alguns van acabar amb goll. En tots els casos, s´els feia entrar a l´esglèsia per una porta lateral, CADA TEMPLE AMB PORTA LATERAL = AGOTS.

 No sé no sé, però això de que més de 100 persones durant segles siguin "no cristians" i no els expulsin ni matin fins tan tard....aqui hi ha alguna cosa.

 Nans amb goll n´hi havia almenys a Espot i Boí ( sempre caps de valls laterals )....però hòstia, 100 NANS AMB GOLL i amb trets físics exòtics....

Potser molts estudiosos no sàpiguen que aquesta història és tan forta i es moriran de ganes d´investigar-la.


 Només hem vist la punta de l´iceberg d´una història estranya com poques.

 A MOLTS PAÏSOS ( la majoria ? ) HAN TINGUT I TENEN POBLES/ETNIES MARGINALS I PRIMITIVES QUE VAN DEGENERANT EN SER ARRACONADES. Jo n´he conegut.

  Podrien ser un cas de "negritos de Malàsia" catalans ?


A continuació copio un email en castellà que vaig escriure sobre aquest estrany tema :



 EL EXTERMINIO DE LOS GOLLUTS DEL PIRINEO CATALAN


He descubierto algo increíble.

Resulta que en dos zonas de montaña de Catalunya tambien hubo comunidades malditas, compuestas por enanos deformes, ELS GOLLUTS, tambien llamados "Cretinos de los Pirineos".

 La gente de las zonas lo sabían pero lo ocultaban, por el maltrato que les hacían a esas pobres criaturas y la vergüenza de que alguien los identificase con ellos, o se espantaran los turistas.

Lo que me intriga es como nacieron esas comunidades, es decir, si como los bereberes aislados de las Hurdes se refugiaron gentes perseguidas y la endogamia y mala nutrición hizo el resto, o si simplemente se fueron juntando entre ellos. 
Hay algo sobre cátaros o visigodos arrianos en los casos de los AGOTES de Navarra y Aragón, que es similar, pero que aun viven y no degeneraron tanto, de hecho los navarros hoy son gente normal, los de Aragón no tanto. Pero los agotes tenían su propia cultura ( herética ) y estos enanos de Catalunya parecían simplemente bestias.

 Por duro que te parezca - y a mi me deja con la boca abierta- el ultimo de la Vall de Ribes murió en los 80 asesinado - y a nadie le importó, era habitual dispararles-  y el ultimo del Montseny hace muy poco ( este era apreciado por los vecinos y hasta hay un "gegant" que le recuerda en las fiestas ).

 En Ribes estaba la zona más cruel : los mataban sin más, y los enterraban en el bosque, no en el cementerio. En el barrio donde vivían, Vilademunt, residieron hasta 100 de estos pobres desgraciados. Hace años pasé por allí mismo caminando hacia un refugio sin saber nada de esta historia tan increíble.

 Hay fotos , reportajes de TV, etc... me he leído ya varias cosas para tener una idea del tema, los estudiosos de la zona incluso piden perdon, hay cierta culpa colectiva, parece.

 Se sabe que bebían agua con arsénico y no conocían el pescado , ni casi nada, asi que tenian bocios terribles, cretinismo...de todo. Solo se reproducían entre ellos, con resultado desastroso, claro.
Lo extraño es que algunos eran rubios, pero la mayoría tenían aspecto primitivo, grandes morros, ojos achinados, narices chatas...la gente de la zona decía que venían de Asia.

 Mas me suena a mi que simplemente los circos, gitanos, mercheros ( que suelen ser rubios y viven como gitanos ) , etc... abandonasen a los bebés que nacieran mal, o a los enanos que no querían seguir con el circo y estos acabasen en el monte acogidos por gente como ellos. O algo así. Si no, a ver como se explican esos rasgos exóticos.

  Aunque tras leer mucho sobre historias parecidas, estoy tan acostumbrado a los mitos, que los desmitifico cada vez más rápido. Creo que los de Ribes necesitaban verlos extranjeros para justificar como los esclavizaban o mataban.

Parece tambien que los golluts del Montseny ( zona de paso hacia BCN ) estaban "demasiado cerca" y algún gobernante decidió enviarlos a Ribes con los que allí ya estaban, bien alejados de la ciudad.

 Todo esto entre el XIX y el XX, eso es lo más sorprendente de todo. Y aquí al lado de casa, quien iba a decirlo.

 Y esto me recuerda los mitos vascos de los pueblos anteriores a ellos que vivían en el bosque ( neandertales ? ), que algo hay en Catalunya de lo mismo,  y  los mitos saharianos con restos de pigmeos y bosquimanos, el "pueblo gusano" de Libia, etc...

 Los humanos podemos ser muy crueles.

 Aqui van unas fotos :








Enana de Ribes con bocio y rasgos casi africanos.







3 enanos de Ribes que parecen casos diferentes, la de la derecha era de la fisonomía más típica allí.







Gollut con un bocio enorme

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada